Jak wiadomo ilość BL (Backlinków) ma bardzo duże znaczenie w pozycjonowaniu naszej strony. Aktualnie na rynku jest możliwość zakupienia blastów. Blasty to tworzenie mnóstwa kont na różnych forach i pisanie postów z tych kont o tematyce reklamowej. Z drugiej strony czym więcej mamy linków wychodzących tym nasza pozycja w google będzie niższa. A nawet google może bliżej zainteresować się takim forum.
Pierwszy krok jaki musimy wykonać jest ochrona przeciw złym rejestracją.
1. Wchodzimy do PA
2. Konfiguracja forum - > Zabezpieczenia przeciwbotowe
3. Zmieniamy w polu "Zainstalowane wtyczki:" na pytania.
4. Następnie klikamy konfiguruj.
A teraz potrzebujemy trochę wyobraźni i znajomości języków obcych (chyba, że na naszym forum mają rejestrować się tylko Polacy to nie będzie to potrzebne)
Ustawiamy pytania wg. poniższego wzoru:
"Przepisz wyraz z pierwszego nawiasu ( X) (Y)"
np. Przepisz wyraz z pierwszego nawiasu ( kajak ) (woda)"
Jeszcze nie widziałem aby jakikolwiek bot przebił się przez takie zabezpieczenie. A sposób ten jest przyjazny dla naszych nowych użytkowników którzy potrafią czytać. A co więcej jest to wygodniejsze niż czytanie literek z obrazków captcha.
Kolejnym krokiem jest ustawienie linków nofollow dla nowych użytkowników. Dzięki temu linki w postach i podpisach nowych użytkowników nie będą uwzględaniane przez roboty które odwiedzają nasze forum.
W tym celu otwieramy viewtopic.php
~1363 znajdujemy
- Kod: Zaznacz cały
$message = smiley_text($message);
po dodajemy:
- Kod: Zaznacz cały
if ($user_cache[$poster_id]['posts'] < 50)
{
$message = preg_replace('/(class="postlink")/','class="postlink" rel="nofollow"',$message);
}
Ten kod umożliwia dodanie atrybutu rel="nofollow" dla użytkowników którzy nie napisali jeszcze 50 postów. Granica ta jest dla mnie dość przypadkowa a jedyny atrybut dla którego ją wybrałem jest to, iż po ok. 50 postów wiadomo, że użytkownik jest stały i nie będzie nam szkudzić

Pozdrawiam!
Pochwały przyznane za post: 2

.
A tekst każdy potrafi przeczytać nawet jak się doda multilanguage.
Nowości