• Reklama

Kilka informacji

W tym miejscu można pisać o problemach dotyczących modyfikacji, które nie znajdują się w dziale Baza Modyfikacji.

Moderatorzy: Pomocnicy, Tłumacze

Kilka informacji

Postprzez bubasa » 11 mar 2010, o 19:28

Witam ponownie :) A więc tak, jako że lubię to Forum ;d i tutejszą ekipę :P postanowiłem znowu po spamować. Tym razem mam kilka pytań. Postawiałem sam forum z czego jestem strasznie dumny ;d i już wkrótce się z wami podzielę co to za forum i umieszczę adres do niego ale zanim to zrobię muszę je jeszcze stuningować ;) stąd moje pytania:

1. Chciałbym u siebie na forum mieć tak jak jest tutaj, PORTAL, jak to zrobić? Myślałem, że to gdzieś w PA się ustawia jednak nie....

2. W którym pliku edytować stopkę ? i czego w nim szukać ? oczywiście mam wielki szacunek dla ludzi, którzy udostępniają swoje prace innym i nie mam zamiaru nic wywalać ze stopki, ale trzeba ją troszeczkę zmodyfikować.

3. Jak zrobić takie okno odpowiedzi ? mniej więcej coś jak tutaj że są takie kwadraciki z rysunkami co i jak ? u mnie jest tak nudno, są same napisy np. kolor tekstu a tutaj jest taka fajna kulka z paletą barw ? hmm..

Póki co to pierwszy zestaw pytań :P , jeszcze mnie czekają banery ( inny temat ) ale tamten temat już mam wyjaśniony i do niego będę wracał jak ogarnę ten.

~ dodano 11 marca 2010, o 18:43 ~

Ups, jeszcze zapomniałem się zapytać o statystyki, czy jest możliwość żeby w statystykach było wyświetlane więcej informacji np. ilość odwiedzin forum ?

Pokaż uwagi Administratora
bubasa Mężczyzna
Użytkownik
Użytkownik
Kasa: 462.00 BBPoints

Niezarejestrowano w bazie danych Niezarejestrowano w bazie danych

Reklama

Re: Kilka informacji

Postprzez Widmo » 11 mar 2010, o 20:23

bubasa napisał(a):Witam ponownie :) A więc tak, jako że lubię to Forum ;d i tutejszą ekipę :P postanowiłem znowu po spamować.

Witamy! :)
Dziękujemy za bardzo miłe słowa. Mam nadzieję, iż Cię nie zawiedziemy i pomożemy Ci każdy problem rozwiązać :D

Ad.1
Aby mieć taki portal należy zainstalować dodatkową modyfikację o nazwie Boart2Portal, który dodaję w załączniku wraz z tłumaczeniem od Napus'a.
Board3Portal_1.0.5_pl.zip

Ad.2
Stopka jest w pliku stylu:   styles/nazwa stylu/template/overall_footer.html  . Natomiast część stopki z informacją o supprocie polskim i tłumaczeniu (jeśli jest taka dodana), znajduje się w   language/pl/common.php  

Ad.3
Jeśli się dobrze orientuję to tej modyfikacji już nie ma w internecie, została usunięta wraz tymczasowym wyłączeniem jednego z serwisów o phpBB. Sprawdzę jednak dokładnie i jeśli tego już nie będzie to sam napisze jak to zrobić w tutorialach. Jednak to później, gdyż zaraz muszę iść.

Ad.4
Do bardziej zaawansowanych statystyk trzeba zainstalować modyfikację. Wyszło ich kilka między innymi ta:
phpBB Statistics

Pozdrawiam i czekam na kolejne pytania,
Widmo.

Autor postu otrzymał pochwałę
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Uzyskałeś od kogoś pomoc? Kliknij Obrazek a na pewno zmotywujesz użytkownika do dalszej pomocy!
Nie udzielam pomocy na PW, GG, mail.
Wszelkie pytania proszę zadawać na forum.
Widmo Mężczyzna
Administrator
Administrator
Kasa: 1,618.00 BBPoints
Pochwały: 404

Postprzez bubasa » 11 mar 2010, o 22:04

Jak zwykle Widmo można na Ciebie liczyć :D To dzięki temu Forum mam natchnienie na moje, za każdym razem mam od razu zadowalającą odpowiedz , więc i robota się klei ;) i zapał jest i miło powiedzieć coś miłego :P
No dobra biorę się za ogarnięcie tego wszystkiego, bo jest z tym wszystkim roboty ( jak dla amatora ) :D oczywiście plusiki też będą ale to na zamknięcie tematu ;) jeszcze pewnie będę marudził że coś mi nie wychodzi :)
bubasa Mężczyzna
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez bubasa » 12 mar 2010, o 23:08

Ad.1 / Ad.4
Niezła jazda jest z tym,nie przypuszczałem że to takie trudne i zajmie mi chyba z dwa tygodnie ale mam nadzieje że mi się uda.
Ad.2 language/pl/common.php w tym miejscu nie było problemu i mogę przerobić to co chce ale...styles/nazwa stylu/template/overall_footer.html tam znalazłem to co chciałbym edytować jednak jak coś zmieniam, zatwierdzam i podmieniam plik w stopce widnieje to samo zanim to zmieniłem ? nic,zero reakcji, cokolwiek wpisze i tak zostaje to samo :(

Teraz mam jeszcze pytanko bo nie mogę dodać obrazka do działu ? obraz umieściłem w root/images/obrazek.jpg a w ustawieniach gdzie się podaje adres do obrazka wpisałem http://www.domena.com/images/obrazek.jpg po czym zatwierdzam i dostaje komunikat
Ostrzeżenie

Podany obraz działu nie istnieje

o co chodzi ? jak próbuję jakiś zewnętrzny np. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... g_girl.jpg jest to samo , podany obraz działu nie istnieje ? help
bubasa Mężczyzna
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Widmo » 13 mar 2010, o 01:07

Tutaj opisywałem jak zainstalować modyfikację.
Co do wykonanych zmian w szablonie zmiany będą widoczne po odświeżeniu szablonu w ACP (Administrator Control Panel). Jak to zrobić i co zrobić, gdy zmiany nadal nie są widoczne opisał tutaj Seven.

Zamieszczanie obrazu działu:
phpBB napisał(a):Ścieżka od głównego katalogu phpBB do dodatkowego obrazka powiązanego z tym działem.

Czyli po wgraniu obrazu do   root/images/obrazek.jpg   w okienku na adres zamiast   http://www.domena.com/images/obrazek.jpg  , wpisujesz samo   images/obrazek.jpg  .

Uzyskałeś od kogoś pomoc? Kliknij Obrazek a na pewno zmotywujesz użytkownika do dalszej pomocy!
Widmo Mężczyzna
Administrator
Administrator

Postprzez bubasa » 14 mar 2010, o 12:35

Tak,tak ja wiem że jest tam instrukcja ;) ale właśnie o to mi chodziło że jest z tym niezła jazda jak ją przeczytałem, nie wiedziałem że będę musiał integrować w pliki, w każdym bądź razie na spokojnie będę z tym kombinował, bo co się okazało, hmm.....chyba zamiast właśnie zając się tym portalem to sam siebie oszukuję i wynajduję co i rusz coś żeby zrobić w forum tylko żeby nie był to portal, boje się że coś sknocę.

Za to stopka poprawiona :D było dokładnie tak jak napisałeś ;D obrazki działów też już są ;d przy okazji wrzuciłem sobie BBCode`a bbcode-ogolne-f5/favicon-t15.html ale..kurcze nie wyświetla mi mojej faviconki, zrobiłem sobie taką banalną na szybko na sprawdzenie i klops. W miejscu gdzie jest adres ikony wpisałem (xxxxx jest tylko tutaj, żeby przykład nie zniknął, bez tych xxxxx po zatwierdzeniu posta ten przykłąd jest nie widoczny) Zmiana favicony: [favi]http:/xxxxx/www.domena.com/images/ikonyforum/favicon.ico[/favi] i nic się nie dzieje, próbowałem zrobić tak samo jak w przypadku obrazków do działu i wskazałem images/ikonyforum/favicon.ico ale też się nic nie dzieje :(

Kolejny problem jaki napotkałem jest związany z avatorami, wrzuciłem sobie avatary do galerii po czym chciałem sobie wybrać jakiś jako admin i pojawił mi się komunikat
Obrazek :(
jak chciałem dodać sobie avatara jako user, to pojawił mi się taki komunikat
Obrazek :( masakra :( jakieś pomysły ?
bubasa Mężczyzna
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez Widmo » 14 mar 2010, o 16:12

Co do favicony, napisałem tutaj mały tutorial.
Podaj adres strony, jeśli nie chcesz jeszcze pokazywać nikomu strony to na PW, a przyjrzę się problemowi dotyczącemu avatarów.
Widmo Mężczyzna
Administrator
Administrator

Postprzez bubasa » 14 mar 2010, o 17:33

Problem z avatorami rozwiązany, chyba tylko niepotrzebnie zawróciłem w głowie, przyczyna to po prostu nazwa avatarów np. avatars (187) po zlikwidowaniu spacji i nawiasów okazało się że problemu nie ma, za to ja mam bo te avatary zassałem z neta i jest ich tam z 3k a ja nie będę na pewno zmieniał im nazwy, kurde 3000 avatarów ściągnąłem na nic :/ bo komu by się chciało zmieniać tyle nazw. Teraz bardziej przydałby mi się link do porządnych avatarów.
Widmo jak zwykle dzięki za pomoc i chęci :) już wkrótce podzielę się moim forum ale powiem już od razu, żadna rewelacja a tematykę wybrałem najgorszą z możliwych :/ pocieszam się tym że się uczę tych wszystkich bajerów i podziwiam Was Wszechwiedzących ;d lecę kombinować z fav.ico :D
bubasa Mężczyzna
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez bubasa » 15 mar 2010, o 22:46

Mam faviconke ;d Dzięki Widmo, zostawiłem w tamtym temacie info, teraz mam przygotowany następny zestaw pytań, chodzi mi o parę BBCode ale jak je dodaje wyskakuje mi błąd, kurcze czytałem gdzieś na forum już ktoś miał podobny przypadek, ale to było kilka dni temu i ja nie pamiętam o co tam dokładnie chodziło i nie mogę znaleźć teraz na złość tamtego posta :( chodzi mi o

topic33.html
bbcode-multimedialne-f6/pokaz-zdjec-imageshack-t124.html
bbcode-multimedialne-f6/youtube-t27.html
bbcode-y-uzytkowe-f35/skype-t56.html
bbcode-y-uzytkowe-f35/status-gadu-gadu-t91.html
Mam jeszcze prośbę o BBCode`a ale to nie tan dział :P więc zakładam nowy temat ;) oraz pytanie jeśli chodzi o te statystyki co mi Widmo polecił, czy te staty są na chwilę obecną najlepsze ? Widmo expercie podpowiedz proszę czy warto je instalować ? troszkę w necie poszperałem i jest jeszcze parę wersji statystyk ale ja nie wiem które wybrać i kieruję się tym co poleciłeś, za to już w forum nie mam co upiększać hmm...chyba więc będę musiał się w końcu wziąć i zacząć naukę mieszania w plikach a że mi instalacja statystyk zajmie z 4-5 dni pewnie :Oo: :rotfl: to chciałbym mieć te dobre statystyki ;)
bubasa Mężczyzna
Użytkownik
Użytkownik

Windows Vista Firefox

Postprzez Widmo » 15 mar 2010, o 23:02

BBCode'y poprawiłem, proszę teraz spróbuj dodać i napisz, czy wszystko jest ok :)
Co do statystyk, to poprzeglądam i ewentualnie zrobię testy i napiszę Ci, które są najlepsze według mojej opinii :ok:

Widmo Mężczyzna
Administrator
Administrator

Windows XP Firefox

Następna strona