• Reklama

Odtwarzacz Flash (SWF) v. 1.05b

BBCode'y związane z multimediami. Osadzanie (embedding) filmów, muzyki oraz zdjęć z popularnych serwisów, odtwarzacze plików audio i video w różnych formatach i tym podobne sprawy.

Moderator: BBCoderzy

Regulamin działu
Proszę o zgłaszanie wszystkich tematów z BBCode'ami, które wyświetlają ostrzeżenie przy próbie dodania na forum, do TEGO TEMATU.

Odtwarzacz Flash (SWF) v. 1.05b

Postprzez kremuwa » 30 lis 2009, o 16:13

BBCode Kremuwa's SWF Player v. 1.05b
Tak, wiem, BBCode odtwarzający animacje Flash jest standardowo w phpBB3. Cóż jednak z tego, kiedy moi forumowicze dostawali wprost szału, gdy przy wejściu na stronę główną (umieszczałem tam od czasu do czasu nowego flasha) lub po otworzeniu jakiegoś wątku słyszeli po raz setny dźwięki tej samej animacji. Rzecz jasna Flash, który ładuje się każdorazowo, nadwyręża także Internet użytkowników forum. Napisałem więc swój player, zapobiegający tym niedogodnościom.
PROSZĘ O OPINIE I KOMUNIKATY O EWENTUALNYCH BŁĘDACH.

Demo:

BBCode stworzony przez członka ekipy bbcode.pl

Pochwały przyznane za post: 3
Linux is like a wigwam, no windows, no gates and an apache inside... =)
kremuwa Mężczyzna
Administrator
Administrator
Kasa: 852.46 BBPoints
Pochwały: 125

Niezarejestrowano w bazie danych Niezarejestrowano w bazie danych

Reklama

Re: Odtwarzacz Flash (SWF)

Postprzez Viking » 1 gru 2009, o 01:23

Witam, zainstalowalem dziś Twój player na moim Forum, (3.0.6)jak i sprawdziłem w trzech przeglądarkach. Wszystko działa bez zarzutu, pomijając trochę kosmetyki, która nie ma większego wpływu na wygląd playera, nie chodzi mi o szatę graficzną bo ta jest OK, ale x.png i x_hi.png - są mało czytelne i dla niedoświadczonych Forumowiczów, mało zrozumiałe. Zastąpił bym je symbolem "stop" (biały kwadracik na niebieskim tle, jak play.png) i można by dodać dymki informacyjne, wyświetlane po najechaniu myszą, ale to już naprawdę kosmetyka. (choć nic trudnego) Polskie znaki diakrytyczne w opisie nie sprawiały żadnego problemu - duży Plus..

Zauważyłem też, że po uruchomieniu Playera, dolne tło, na którym przewija się napis, jest trochę węższe w poziomie z prawej strony.
Jeśli chodzi o funkcje, to dobrze by było, aby Player zakończył odtwarzanie po ukończeniu filmu, lub zdefiniować argument, po którym razie ma się zatrzymać - w przeciwnym wypadku, funkcja odświeżania jest zbędna..
Ogólnie jestem b. zadowolony z Playera i polecam innym, daję pochwałę.. :D Super Portal..

Pozdrawiam
Viking Mężczyzna
Użytkownik
Użytkownik
Kasa: 102.00 BBPoints
Pochwały: 5

Re: Odtwarzacz Flash (SWF)

Postprzez kremuwa » 1 gru 2009, o 17:25

Miałem nadzieję, że - biorąc pod uwagę, iż w praktycznie każdym Windowsowym oknie występuje "X" zamykający okno - taki wybór będzie najbardziej intuicyjny - bo player, co by nie rzec, zamyka się :P . Pomyślę nad tym.

Dymki to dobry pomysł, bardzo dziękuję, tego potrzebuję :).

To, czy animacja Flash odtwarza się ponownie czy nie, zależy już tylko od niej samej - nie jestem w stanie jej "zatrzymać" - jeśli ktoś tworzący animację, zapętlił ją, nic na to nie da się poradzić. Pamiętaj także, że to cały czas jest BBCode, czyli HTML + elementy JS, więc definiowanie argumentów i tego typu sprawy są dość ograniczone. Swoją drogą - jaką animację odtwarzałeś, że nie zatrzymała się po zakończeniu?

I na koniec wrócę do tła. Z twojego tekstu nie do końca zrozumiałem o co chodzi. Mógłbyś podesłać mi link do miejsca, w którym umieściłeś Player + screena jak to wygląda u Ciebie?
kremuwa Mężczyzna
Administrator
Administrator

Re: Odtwarzacz Flash (SWF) v. 1.05b

Postprzez Viking » 1 gru 2009, o 22:05

Windows, Windowsem, a Player´y zawsze miały swoje własne symbole. Klikając w "X "zawsze zamykamy okienko i ono znika, w wypadku Twojego Player´a, on się tylko zwija, stopując odtwarzanie, ale nie znika. Mi nie robi to różnicy, bo ja wiem, ale są tacy..dalej wiesz sam.
Sam mogę to zmienić - jakieś 10 min i po krzyku..Dymki trochę więcej roboty, ale widzę, że załapałeś bakcyla..

Ten dolny fragment o którym pisałem, to zmienia się w zależności od wysokości i szerokości, dobrze widoczny jest przy parametrach jakie podałeś w demo: wys,szer/550,400
player_dol.jpg

Dodaję linki:
1) http://www.ryszard.se/forum/viewtopic.php?f=9&t=39 - z użyciem Twojego Player´a na Forum, idzie jak z pętlą.

2) http://www.miedzyzdroje.biz/witsar/humor.htm - z użyciem innego Player´a na jednej z moich stronek (nie patrz na to, że dawno nie uaktualniane, ale po dwóch latach choroby, nie tak łatwo jest wszystko nadrobić - zima jest długa..) I tutaj zauważysz, że filmik staje po ukończeniu, nie ma pętli - to samo jak próbuję bezpośrednio na kompie. Plik jest identyczny na różnych domenach, lecz ten sam serwer i identyczne oprogramowanie. Pozdrawiam..
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Viking Mężczyzna
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez kremuwa » 1 gru 2009, o 22:38

1. No dobra, zmienię tego X'a, coby wszystko było w jednym stylu.
2. Dymki też będą - mówiąc dymki masz na myśli zwykły parametr "alt" w obrazkach?
3. Ten Player na Twoim forum w ogóle wygląda specyficznie, w porównaniu do tego miejsca albo forum mctomsa. Czy wiesz, z czego to może wynikać?
4. Zauważ jednak, że tamten Player jest napisany we Flashu, a nie HTML + JS - nadal uważam, że u mnie nie dałoby się czegoś takiego zrobić.
kremuwa Mężczyzna
Administrator
Administrator

Postprzez Viking » 2 gru 2009, o 00:45

1. Super, ale ja nie zmuszam..
2. Pisząc dymki, mam na myśli etykietkę ekranową, opisującą funkcję, jaką wykonuje dany element: play, stop i ten bęben(replay) wirówki, ale mogą być też dymki jak z lampy Aladyna..
3. Player na moim Forum jest z Twojego kodu, podanego tutaj i wprowadzonego do PA, nie bardzo mogę go zobaczyć na Twojej stronie, jakaś reklama zasłania pół ekranu.. zobaczę u mctomsa i po testuję, może wpadnę na jakiś trop..
4. Obojętne w czym jest Player napisany, to filmik nie ma zamkniętej pętli..
5. Jakby na to nie patrzeć, to Twój Player jest OK i ja jestem zadowolony, a ulepszyć wszystko można, to sprawa czasu tylko..

..aaa..nie mogę znaleźć Forum mctomsa..?

Kliknij w prawym górnym rogu strzałkę to reklama się zwinie // Widmo

~ dodano 2 grudnia 2009, o 14:30 ~

Dzięki, ale jestem uczulony na reklamy..
Viking Mężczyzna
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez kremuwa » 2 gru 2009, o 18:37

ad. 3. Ok, już wygląda normalnie, nie wiem co się wczoraj działo... I teraz nie brakuje już tła w dolnym pasku - czy u Ciebie tez wygląda już całkiem poprawnie?
ad. 4. Ja wiem, że niezależnie od Playera, filmik źródłowy jest identyczny i nie ma zamkniętej pętli, rzecz w tym, że z poziomu playera zrobionego we flashu, da się to video zatrzymać, natomiast "języki", których ja używałem, takiej możliwości mi nie dają.
kremuwa Mężczyzna
Administrator
Administrator

Postprzez Viking » 2 gru 2009, o 19:45

ad. 3. tła nadal brakuje, ale w stylach: blackpearl i subSilver2 a w prosilver i WhitEfilmy jest jak u Ciebie - Ok
Zmieniłem styl w tym dziale na prosilver i możesz podglądnąć jak chcesz, link jest ten sam jak wyżej..

ad. 4. rozumiem, że jeśli nie ma takiej opcji w tych programach - to nici.. można sobie wyłączyć tym kwadracikiem stopu, który dobędzie.. Osobiście wrzuciłem wszystkie obrazki na mój serwer, i są niezależne od łącza z Twoim.
Myślę tak jak Ty, że ta opcja znacznika końca programu,(filmu) działa tylko we flash´u, spróbuję prze edytować filmiki, bo mam ich więcej..

Daj znać, kiedy zmienisz coś w programie plikach graficznych..
Viking Mężczyzna
Użytkownik
Użytkownik

Postprzez kremuwa » 2 gru 2009, o 22:27

Ok, sprawdziłem na swoim forum, style oparte na SubSilverze faktycznie powodują te błędy w wyglądzie. Postaram się to poprawić (byle nie dziś - jutro sprawdzian z bilansu cieplnego!).

Co do zmian w plikach graficznych - gdy pojawi się nowa wersja, zostanie to uwzględnione w tytule wątku, napiszę też stosownego posta.
kremuwa Mężczyzna
Administrator
Administrator

Postprzez Viking » 2 gru 2009, o 23:02

Nie ma sprawy, dzięki.. jak coś więcej zauważę, to dam znać..
Viking Mężczyzna
Użytkownik
Użytkownik

Następna strona